Önismereti Mentorálás

Milyen az introvertált személyiség és hogyan lehet javítani az életminőségét?

Mi az az introvertált személyiség? Milyen jellemzői vannak egy introvertált embernek?

Találkoztál már valakivel, aki úgy tűnt, hogy inkább a saját gondolataival van elfoglalva, mint a külvilággal? Aki gyakran választja az otthoni egyedüllétet egy zajos buli helyett? Ezek az emberek inkább befelé fordulóak,  introvertáltak. Az extrovertált típúsúak pedig ennek ellenkezője, azaz inkább kifelé kapcsolódnak, a társasági elfoglaltságokat választják gyakrabban. Ezeknek persze, rengeteg árnyalata van, és akár változhat is az életünk során.

Miben működnek másként az introvertált személyiségű emberek, mint az extrovertáltak?

Az introvertáltság nem betegség, nem hiba, és nem is valami, amit „meg kell javítani”.
Ez egy természetes személyiségjegy, amely nagyjából a népesség felét érinti.

Sok esetben felismerhető a hétköznapokban, de az is előfordulhat, hogy az introverziónkat elfedjük a környezetünk elől és kialakítunk egy olyan felszíni személyiség-működést ami látszólag nyitott, de valójában mély kapcsolódásra nem képes, mert a mögötte levő introvertált az igazi, ahhoz meg nem engedjük kapcsolódni a környezetünket. Ebben az esetben a környezet nem is tud róla, hogy igazából egész más minőségű kapcsolódásra vágyunk. Sőt lehet, hogy még mi magunk sem fedeztük fel ezt a kettős működésünket.

Tehát nem is mindig olyan egyszerű meghatározni, hogy vajon hol tartasz az intro-/extrovertált skálán. Ebben sokat segíthetnek például a különbözö személyiségtesztek/tipológiák (MBTI, DISC, Eneagram, stb…), mert a személyiség működésének feltérképezésében az egyik legfontosabb szempont az éppen az, hogy hol helyezkedsz el a skálán.

Érdemes viszont a mélyebb önismereti utat választani, mert önmagukban a tesztek tévútra is vihetnek, könnyen torzíthatod az önmagadról alkotott képet (az emberek hajlamosak arra, hogy pl. jobb színben tüntessék fel magukat saját maguk és mások előtt). A mély önismereti úthoz pedig érdemes tapasztalt és hiteles szakembert választani, hogy tiszta tükörbe nézhess. A szakember kísérésével könnyebb megtalálni a megfelelő személyiségtesztet és egyébb elemző módszereket is bevetni az önmegismerésedhez.

Mélyebben látják a világot, mint mások

Az introvertált emberek természetüknél fogva gyakran foglalkoznak az élet nagy kérdéseivel, valamint saját és mások érzelmeivel és gondolataival. Nem csak azért, mert csendesebbek vagy kevésbé közösségiek, hanem mert valóban értékelik és szeretik az önmegfigyelést, az összefüggések megértését, és a világ megismerését. Emiatt sokszor néznek be a felszíni dolgok mögé és mélyebbre ásnak, hogy megtalálják az összefüggéseket, és a valódi okokat.

Ez a mélyebb, komplexebb gondolkodás azt is eredményezheti, hogy olykor a látszólag egyszerű dolgokban is komplexitást találnak.

Gazdag belső világgal rendelkeznek

Míg sokan a külső ingerekre és interakciókra támaszkodnak az élményeik kialakításában, az introvertáltak belső világa rendkívül gazdag és változatos. Képesek fantáziájuk, emlékeik és gondolataik végtelen tárházában elmerülni, ami számukra egy végeláthatatlan belső univerzumot képez.
Így már érthető, hogy miért szeretnek inkább befelé figyelni, “magukban lenni” az introvertált emberek.

Érzékenyek a külső ingerekre

Talán már hallottad azt a kifejezést, hogy valaki „érzékenyebb a külső ingerekre”.
Az introvertált emberek gyakran érzékenyebbek a hangos zajokra, az erős fényekre vagy akár a túlzott társas interakciókra is. Ez nem azt jelenti, hogy antiszociálisak vagy félénkek lennének, egyszerűen csak így reagálnak a külső környezetükre és emiatt sokszor visszahúzódnak az olyan helyzetekből, amit az extrovertált személyiségek pont hogy imádnak.

Az energiájuk belülről fakad

Az introvertáltak energiaforrása belülről fakad. Míg egy extrovertált ember feltöltődik mások társaságában, az introvertáltaknak szükségük van időnként egy kis egyedüllétre, hogy feltöltődjenek.

Az introvertáltak agya kicsit másképp működik, mint az extrovertáltaké

Az introvertált emberek agya a dopaminra különböző módon reagál, ami az örömért és a jutalomért felelős neurotranszmitter. Míg az extrovertáltak dopamin-vezéreltek, az introvertáltak gyakran az acetilkolin nevű neurotranszmitterre reagálnak, ami belső örömforrásokkal, elmélyüléssel és koncentrációval kapcsolatos.

Miben nehezíti meg az életet az introvertált személyiségtípus?

Bár az introvertáltságnak rengeteg előnye van, vannak kihívásai is. Ezek közül bemutatok most néhányat:

Társadalmi nyomás afelé, hogy „nyitottabbnak” kell lenni

Egy hangos, extrovertált világban az introvertáltak gyakran úgy érzik, hogy alkalmazkodniuk kell a többiekhez. A társadalmi elvárások és a félreértelmezések miatt gyakran érzik azt, hogy  „ki kellene jönniük a falaik mögül” vagy „nyitottabbnak kellene lenniük”.

Azonban ezzel azt sugallja a társadalom, mintha baj lenne az, hogy az introvertált személyiség többet van önmagával, mint a külvilággal.

Félreértések az introvertált viselkedés értelmezésében

Sokan tévesen csendességet, félénkséget vagy antiszociális viselkedést tulajdonítanak az introvertáltaknak. Pedig sokszor egyszerűen csak mélyen gondolkodnak vagy energiát gyűjtenek, amikor Önmagukkal vannak.

Nehézségek az önkifejezésben csoportos környezetben

Az introvertált emberek sokszor nehézségekbe ütköznek nagy csoportokban, ahol a hangos és gyors kommunikáció dominál. Egy-egy tárgyaláson vagy családi összejövetelen az introvertált emberek gyakran érzik azt, hogy nehezen tudják kifejezni magukat, ezért nem szívesen kapcsolódnak, legszívesebben a háttérbe húzódnának, vagy akár elmenekülnének az ilyen helyzetekből.

Az introvertált személyiségű embereknek egyszerűen nem komfortos az intenzív társalgás és a domináló emberek jelenléte. Ebben is különböznek az extrovertáltaktól, akik meg pont a csendes, magányos, befelé forduló helyzetekben nem érzik jól magukat.

Nézd meg a „Tanulom magam” csatorna introvertált személyiségről szóló videóját további részletekért:

 

Néhány tipp az introvertált működés menedzselésére

Nem kell mindig „beleférni a keretbe” vagy „alkalmazkodni másokhoz”. Engedjük meg magunknak az egyedül töltött időt, amely segít feltöltődni minden szinten:

Alakíts ki egy személyes teret a visszavonuláshoz

Legyen egy kis sarok az otthonodban, ahol elvonulhatsz, olvashatsz, meditálhatsz vagy egyszerűen csak pihenhetsz. Alakíts ki ezt a helyet olyanra, ami számodra a lehető legkedvesebb.

Ha például arra vágysz, hogy kis kuckós hangulata legyen, akkor ennek megfelelően vond be olyan anyagokkal a falat, töltsd fel párnákkal, rendezd be mécsesekkel és képekkel, bármivel is, ami segít neked a kuckós-barlangos-elvonulós hangulat megélésében.

Nincs ebben semmi furcsa, egyszerűen te még érzed, kapcsolódsz ahhoz az ősi-zsigeri működéshez, amelyik ebben a kuckós hangulatban érzi biztonságban, töltődve magát. Gondolj csak a kisgyermekekre, akik szeretnek odabújni, beékelődni a felnőttek közé, vagy az ősemberekre, akik egy barlangba, egy szűk odúba tudtak visszavonulni, mert az adta nekik a biztonságot. Ilyen zsigeri érzések ma is élnek bennünk, adj teret ezek megélésére!

introvertált nő meditál a természetben

Szánj időt az egyedüllétre, befelé fordulásra

De ne csak egy helyed legyen, hanem dedikált időd is, azaz amikor senki sem zavarhat meg abban, hogy te Önmagaddal lehess.

Beszéld meg a családoddal, a pároddal, hogy neked szükséges ez az ”én-idő” ahhoz, hogy rendezd magad és feltöltődj. Ha szeretnek, akkor el fogják fogadni, sőt támogatnak majd benne, mert azt látják, hogy ettől valóban jobban vagy a mindennapokban.

Találd meg a számodra megfelelő kommunikációs technikát

Az önkifejezés gyakorlása, például íráson vagy művészeten keresztül, segíthet az introvertáltaknak jobban kommunikálni és kifejezni magukat. Nem kell ugyanis mindig, mindenkivel élő szóban kommunikálnod, ha úgy érzed, hogy ez nehezedre esik.

A mai digitális világban nyugodtan választhatod a chatelést, vagy írhatsz emailt is a beszéd helyett. Így nem érzed magad sürgetve, lesz bőven időd rá, hogy átgondold, elmélyítsd magadban, amit közölni szeretnél.

Sok-sok évvel ezelőtt én is introvertált voltam

Sokan nem hiszik el, de valamikor régen én magam is introvertált személyiség voltam. Ezért tudom, hogy milyen kihívásokkal jár ez és hogyan lehet ezeket leküzdeni, illetve kezelni, alakítani.

A saját tapasztalataim és a sok más introvertálttal való belső munka alapján írtam ezt az útikalauzt, hogy segítsek neked is jobban megérteni és elfogadni önmagad.

Hogyan tudok neked segíteni abban, hogy ne szenvedj az introvertáltságodtól?

A legfontosabb dolog, amit meg kell értened, az az, hogy nincs semmi baj az introvertáltságoddal.

Az introvertált személyiség működés nem egy “hiba”, amit ki kell javítani, azonban van néhány stratégia és módszer, amit alkalmazhatsz, hogy még boldogabb és kiegyensúlyozottabb életet élhess.

Megérteni és elfogadni az introvertáltság okait

Az egyik módja az életminőség javításának, ha az introvertált személyiségű ember megismeri a saját működését, megérti annak kialakulásának okait és így el tud jutni egy nagyobb elfogadás felé saját magával szemben.

Amit nem ismerünk, attól gyakran félünk, vagy csak egyszerűen elutasítjuk. Így van ez az introvertáltsággal is. Viszont minél jobban megismered a magad természetes működését, annál könnyebb lesz elfogadnod azt.

Egyikünk sem tökéletes. Bármilyen testbe vagy személyiségbe is születtünk, mindenkinek megvan a maga megismerni és elfogadni valója.

Az extrovertált emberek például sokszor küzdenek azzal, hogy megértsék és elfogadják azt az olykor extrém működésüket, hogy egy percre sem tudnak leállni és elcsendesedni, mert valami belülről mindig feszíti őket affelé, hogy kifele zizegjenek. Így sem nekik, sem a környezetüknek nincs nyugta, mindenki szenved az állandó pörgésüktől.

Azért hoztam ezt a példát, hogy lásd, más is szenvedhet a saját alap működésének a megértésétől és elfogadásától, de ha belevágsz egy komolyabb és hatékonyabb önismereti útba, akkor el tudsz jutni oda, hogy nem csak jobban érted, de jobban el is tudod fogadni magadat.

Az introvertáltság okai feloldhatók!

Oka van annak, hogy miért lesz az egyik kisgyerekből introvertált személyiség és miért lesz a másikból extrovertált, azaz kifelé forduló személyiség serdülő, illetve felnőtt korára.
Amikor ezeket az okokat keressük, sokszor belefutunk olyan gyerekkori körülményekbe, traumatikus történésekbe, amelyek közrejátszottak abban, hogy az a cseperedő személyiség inkább a befelé fordulást és magányt választotta, mint hogy a környezetéhez kapcsolódjon, ezt választotta a sokféle lehetséges megküzdési stratégia közül.

Ezeket a körülményeket és traumatikus történeteket aztán különböző önismereti módszerekkel “át lehet dolgozni”, és oldásról-oldásra haladva egyre mélyebben feloldódnak a negatív hatások.
Ez azt eredményezi, hogy a személyiség működés is elmozdul a szélsőségesen introvertálttól a közép állapot felé, hiszen elengedve a kiváltó okokat a következmény – azaz a jelenlegi személyiség – is megváltozik.

Fontos szerepe van egy ilyen folyamatban a megfelelő önismereti és személyiség formáló módszerek használatának, ugyanis mindenki másból jön és máshol tart, ezért más technika hatékony nála az adott időpillanatban a múltja feldolgozására.

Emiatt is sokszor hatástalan, ha az ember csak úgy saját ötlettől vezérelve elmegy egy önismereti programra, amiről éppen jókat hallott-olvasott. Ha az a módszer nem passzol az ő pillanatnyi állapotához, akkor egyszerűen nem fog nála működni, akármennyire is elszántan akarja a változást.

A megfelelő módszer kiválasztásában számomra a Ken Wilber féle integrál szemlélet és azon belül is a tudatszintek összefüggései, a Wilberi létra ismerete segít. Ezzel a módszerrel / szemlélettel be tudom határolni, hogy mely életszakaszokban, milyen elakadás miatt alakult ki az introvertált hajlam és ezek ismeretében választom ki azt az önismereti módszert, eszközt, amelyikkel  az adott elakadással a leghatékonyabban tudunk dolgozni.

Ezt a szisztémát a világon több ezer integrál szemléletű pszichológus és segítő alkalmazza kiváló hatékonysággal, ezért vagyok én is ennek a módszernek az elkötelezett híve.

Nem mindegy, milyen emberek vesznek körül

Amikor olyan emberekkel veszed körbe magad, akik azt várják tőled, hogy úgy működj, mint egy extrovertált, kifelé forduló, kifelé élő személyiség, akkor ebből az elvárásból csak örökös megfelelni vágyás és “nem tudás” lesz részedről, részükről pedig állandó csalódás.

Valószínűleg sosem leszel olyan, mint amilyennek Ők látni szeretnének és ezért nem te vagy a hibás, hanem az ő elvárásuk, illetve a “nem tudásuk”.

Azt értem ez alatt, hogy ők azért várnak el tőled más működést, mert valójában nem látnak téged, nem látják, hogy te introvertált működésű vagy, csak az lebeg a szemük előtt, hogy meg kellene változnod.

Az igazság az, hogy Ők nem is téged látnak, csak a saját ideáljukat, az elképzelésüket rólad.

introvertált ember kapcsolatait érdemes rendezni, tudatosítani

Ezen kétféleképpen lehet változtatni:

Vagy megérteted velük, hogy te miben vagy más, hogyan működsz valójában és hogy sosem leszel olyan, mint amilyet ők szeretnének.

Ez nem egy beszélgetés, hanem valójában egy több lépéses felvilágosító munka, ami sok időt vesz igénybe, mert hétről-hétre szembesíteni kell a családtagjaidat, a barátaidat és a munkatársaidat az ő tévképzetükkel és a te valóságoddal. El kell nekik magyaráznod, amit már te is tudsz magadról és a működésedről, mert csak így fogják megérteni, hogy eddig rosszul láttak téged.

 

Lesznek, akiknél beválik ez a módszer és idővel képesek lesznek elengedni az elvárásukat és észrevenni a valóságot.

Azonban lehetnek olyanok is a környezetedben, akik a befektetett munkád ellenére sem akarják feladni a nézeteiket – miszerint az a “normális” működés, ahogy ő működik – , így velük szemben el kell azt döntened, hogy hagyod, hogy tovább nehezítse az életedet a folyamatos elvárásával, vagy idővel eltávolodsz tőle, kialakítasz egy számodra is elviselhető, elfogadható távolságot.

Tudom, ez nehéz lehet, kiváltképp azokkal szemben, akiket nagyon szeretünk, akikhez valamiért jobban kötődünk. Azonban a saját magad védelme érdekében előfordulhat, hogy már csak ez az egy megoldás marad és akkor erre is fel kell majd készülnöd lelkileg.

Ennek a folyamatnak a vezetésében is tudok neked segíteni, én is átmentem ezeken a fázisokon. Voltak szeretteim, akiket meg tudtam tanítani arra, hogy miben vagyok más, mint az ő elvárásuk és voltak, vannak olyanok is, akiknél nekem kellett megtanulnom a távolságot kialakítani és megtartani, hogy mindketten boldogabban élhessünk.
Keress meg ez ügyben és segítek neked, hogy boldogabb kapcsolatokban élhess, mint eddig sikerült!

Milyen erősségei vannak egy introvertált személyiségnek?

Legyünk büszkék arra, akik vagyunk. Az introvertált személyiséggel rendelkező embereknek számos adottságuk, képességük és erősségük van, amit mások gyakran alábecsülnek vagy figyelmen kívül hagynak:

Mély empátia

Az introvertáltak gyakran rendkívül érzékenyek mások érzéseire és gondolataira. Ez lehetővé teszi számukra, hogy mélyebb kapcsolatokat alakítsanak ki és megértsék azokat az embereket, akik körülveszik őket.

Elemző gondolkodásmód

A részletek iránti érdeklődés és a mély gondolkodásmód lehetővé teszi az introvertáltak számára, hogy alaposabban és kritikusabban gondolkodjanak a dolgokon, mint mások, és ez különösen hasznos a problémamegoldásban és a döntéshozatalban.

Erős önismeret

Az introspekció és az önanalízis gyakorlása miatt az introvertáltak gyakran nagyon jól ismerik önmagukat, ami segíthet nekik a céljaik elérésében és a személyes fejlődésben.

Hogyan tudok segíteni neked abban, hogy kibontsd az introvertált személyiséged előnyeit?

Nem elég elméletben tudnod, hogy miben vagy más, mint mondjuk egy extrovertált személyiség, ugyanis a tudás tettek nélkül, csak fél megoldás.

Ahhoz, hogy napi szinten tudd használni az előnyeidet, a képességeidet, ezt a tudást át kell ültetni a gyakorlatba is. Mondok néhány példát:

Kibontakoztatjuk a kincseket, amelyek mindig is ott voltak benned

Sokszor olyanok vagyunk, mint a mesebeli szerencsés, de tudatlan fiú, aki azért él évekig szegénységben, mert nem tud róla, hogy egy gyémánt van az inggallérjába belevarrva.

Ugyanígy, mi sem tudjuk használni, kamatoztatni azt a tudásunkat, a képességeinket és tehetségünket, amiről nem is tudunk.

Ahhoz, hogy az introvertált személyiséged előnyeit ki tudd bontakoztatni, először is mélyebben és részletesebben meg kell ismerned ezeket a képességeidet.

Fentebb csak a legfontosabbakat említettem, de még rengeteg más előny is lehet, amit a közös munka során feltérképezünk, számba vesszük és egyesével kibontjuk, hogy a mindennapi életben is használni tudd azokat.

Nem csoda, hogy nem érzed jól magad, ha nem vagy a helyeden!

A másik tanmese, ami jól megmutatja, hogy mennyire sok múlik a megfelelő életút és körülmény kiválasztásán, az a rút kiskacsa története.
Biztosan te is emlékszel rá gyerekkorodból, hogy szegény kiskacsát mindenki csak megveti és kiközösíti, mert a kacsa-családjához képest Ő mennyire csúnya. Aztán egyszer csak rájön, hogy Ő nem is kacsa, hanem hattyú és ekkor megérti, hogy kacsának ugyan rút volt, viszont hattyúnak gyönyörűséges!

Milyen emberekkel érzi jól magát egy introvertált személyiség?

A családot, ahova születünk, nem biztos, hogy meg tudjuk változtatni, azonban az a “család”, amit felnőttként magunk köré alakítunk, már a mi tudatos vagy tudatlan választásunk.

És ebbe a családba nem csak a párunk tartozik bele, hanem a barátaink és a munkatársaink is, sőt mindenki, aki napi szinten az életterünkben tartózkodik!

“A tudatlan ember elszenvedi a sorsát, a tudatos ember alakítja azt.”

Ahhoz, hogy jól érezd magad az emberi kapcsolataidban, fontos, hogy olyan embereket válassz magad köré, akik értenek, elfogadnak, sőt értékelnek téged!

Vagyis ne elégedj meg azzal, hogy elviseljék a “másságodat”, hanem találd meg azokat, akik számára pont hogy érték a te introvertált működésedből fakadó beállítottságod, szokásaid és képességeid.

 

Vannak, akik pont ilyen partnerre, barátra vagy munkatársra vágynak, neked csak fel kell ismerned őket és megtartanod, magad köré szervezned, hogy valóban olyan családban élhess, amilyenben mindig is szerettél volna.

Ebben is tudok neked segíteni, hiszen én már évek óta eszerint élek és szervezem magam köré az engem szerető, értő és értékelő “élet-társakat”, úgy mint párkapcsolati partnert, barátokat és munkatársakat.

introvertált személyiségnek való munka hivatás megtalálása

Milyen munkában tud kiteljesedni egy introvertált személyiség?

Ugyanígy, ha te sem a megfelelő helyen vagy például a munkádban, ha olyan feladatokat vállalsz, kapsz, amelyek inkább egy extrovertált személyiségnek valók, akkor nyilván nem fogod jól érezni magad a bőrödben és bármennyire is igyekszel, nem tudod olyan minőségben elvégezni a dolgodat, ahogy kellene.

Azonban ha a személyiségtípusodnak megfelelő munkát, hivatást választasz, ahol pont arra a beállítódásra van szükség, ami neked alapból megvan, akkor ott brillírozni fogsz és maximálisan ki tudod majd használni a képességeidet.

 

Ebben is tudok segíteni neked, hogy megtaláld a hozzád leginkább passzoló munkát, tevékenységet, amiben örömödet leled, mert pont azokat a képességeidet, működésedet kamatoztathatod, amelyekkel haladást és sikereket érhetsz el.

 

Zárszó

Remélem, segítettem ezzel az írásommal, hogy jobban megértsd az introvertált működés jellemzőit, okait, nehézségeit és előnyeit.
Bízom benne, hogy képes leszel jobban kibontani azokat a kincseket, amelyek mindig is benned voltak, valamint sikeresen tudod kezelni azokat a nehézségeket, amelyeket az introvertáltság társadalmi meg-nem-értése okoz.

 

Ha bármiben tudok segíteni, ha kérdésed van vagy csak jól esne valakivel megosztanod a tapasztalataidat, ne habozz írni nekem!

Ha pedig úgy érzed, hogy szeretnél elindulni egy komolyabb önismereti úton a segítségemmel, akkor írj vagy hívj a megadott elérhetőségeken.

Scroll to Top